Praktijkvoorbeeld: Energyhub Tholen matcht capaciteit en verbruik

In Tholen ligt een bedrijventerrein waar een groep bedrijven hard werkt aan verduurzaming en slim omgaan met energie om het net zo optimaal mogelijk te benutten. Het terrein ligt binnen het congestiegebied Noordring, waar zowel opwekals afnamecongestie is.

In september 2023 heeft Stedin een groepscapaciteitsovereenkomst getekend met deze groep bedrijven die samenwerkt als een ‘energyhub’. Dit is de eerste keer dat Stedin zo’n overeenkomst aangaat met een energyhub (e-hub). Het is zelfs de eerste e-hub die een netbeheerder op deze manier, met een overeenkomst die opschaalbaar wordt, contracteert.

In het contract is het totale transportvermogen voor de groep vastgesteld op een maximum. Binnen de gestelde limieten regelen de bedrijven zelf hoe ze de beschikbare capaciteit inzetten.

Begin 2024 wordt een batterij toegevoegd aan deze e-hub om op de piekmomenten nog meer flexibiliteit te bieden in afname en/of teruglevering. De lessen uit deze pilot worden gebruikt om in 2024 op grotere schaal energyhubs te kunnen faciliteren. Naast deze pilot ontwikkelt Stedin ook een pilot met een bedrijventerrein in Utrecht.