Eerder beginnen

KPI's

Toelichting

Eenheid

Resultaat 2022

Target 2023

Resultaat 2023

Target 2024

Eerder beginnen

Samenwerking afspraken gemeenten

Het percentage gemeenten waarmee gezamenlijke uitdaging is doorleefd en formele samenwerkingsafspraken distributienet zijn besproken

%

-

90

100

-

Bestemmingsplannen onherroepelijk

Aantal bestemminsplannen onherroepelijk in 2023 voor transportnet-uitbreidingen met een
ruimtelijk component.

#

-

8

12

10

Een belangrijk deel van onze projecten duurt van start tot realisatie gemiddeld vijf tot tien jaar. Daarbij duurt de voorbereiding van projecten vaak langer dan de daadwerkelijke bouw van een station zelf. Bestemmingsplanwijzigingen en processen om grondposities en bijbehorende vergunningen te verkrijgen duren vaak lang. Om sneller te kunnen bouwen richten we ons daarom ook op het versnellen van deze procedures. Zo kunnen we immers eerder beginnen. Dit doen we door de afstemming en samenwerking met (lokale) overheden te versterken en ons regionaal stakeholdermanagement te professionaliseren.

Samenwerken met overheden

De plannen en de ruimtelijke inpassing van onze infrastructuur moeten we tijdig borgen in de plannen van (lokale) overheden. We hebben het afgelopen jaar daarom veel geïnvesteerd in de samenwerking met (lokale) overheden, het doorleven van plannen en het maken van samenwerkingsafspraken over het distributienet per gemeente en/of regio. We hebben onze organisatie deels ingericht naar regio's én geïnvesteerd in het strategisch en tactisch aankopen van grond. We hebben in 2023 conform ons plan met alle gemeenten in het Stedin gebied gesproken over hun plannen en afspraken gemaakt over ruimtelijke inpassing. Daarnaast is het ons gelukt om voor twaalf uitbreidingen van ons transportnet met een ruimtelijke component een onherroepelijk bestemmingsplan te verzorgen. 

De Buurtaanpak

Met de Buurtaanpak zorgen we er samen met onze gemeenten voor dat we het elektriciteitsnet in buurten in één keer toekomstbestendig maken, zodat gemeenten en bewoners hun verduurzamingsplannen kunnen realiseren. Eerder beginnen staat hierin centraal: eerder inzicht, eerder afspraken maken, eerder keuzes maken en eerder nieuwe stations plaatsen en kabels leggen.

In 2023 hebben we gesprekken gevoerd met alle gemeenten in ons verzorgingsgebied (waar ons distributienet moet worden uitgebreid) over wat de Buurtaanpak betekent voor hun gemeente. We maken afspraken en leggen dit vast in een samenwerkingsovereenkomst. Deze vormt de basis voor een meerjarige samenwerking om samen te versnellen in de uitbreiding van het distributienetwerk per gemeente.

Wat hebben we geleerd over bouwen?

Door niet alleen eerder te beginnen, maar ook onze bouwprocessen kritisch onder de loep te nemen, vergroten we onze snelheid en effectiviteit. We verminderen het aantal te nemen stappen en gaan meer in ketens samenwerken. We zetten verder in op een effectieve samenwerking met aannemers en de drinkwaterbedrijven en maken gebruik van slimme en innovatieve oplossingen. Dit alles om te versnellen in de uitvoering van onze bouwopgave. Maar nog steeds duren projecten jaren en we realiseren ons dat er soms grenzen zijn aan hoe snel we kunnen opschalen. Met alleen bouwen redden we het niet. Ook moeten we onze bestaande netten optimaal benutten. De stappen die we daar in 2023 in hebben gezet leest u in het volgende hoofdstuk ‘Benutten’.