Interview: Trudy Onland en Vinnie Veth

‘Als mensen niet in eerste instantie voor techniek kiezen, is het heel fijn dat ze dat in tweede, derde of vierde instantie wél doen’

Trudy Onland, COO Stedin Groep

Om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen, moeten onze elektriciteitsnetten de komende jaren in omvang 2,5 keer zo groot worden. Dat is een enorme opgave, want om daar te komen moeten we veel meer en veel sneller bouwen. De noodzaak om meer mensen aan te trekken is groot. Maar ook netbeheerders kampen, net als de hele maatschappij, met een tekort aan (technisch) personeel. Daarom leiden we via de Stedin Bedrijfsschool ook steeds vaker nieuwe monteurs op die uit een heel ander vakgebied komen. COO Trudy Onland praat over het succes van dit zij-instromerstraject met oud-kok Vinnie Veth, die de opleiding tot monteur laagspanning volgde.

“Ik maakte als kok lange dagen en het salaris was ook niet best. Ik was ook op zoek naar een nieuwe uitdaging en zo kwam Stedin op mijn pad”, zegt Vinnie. Stedin was hem niet helemaal vreemd, want vader Mattin werkte al bij Stedin als teamleider bij Instandhouding.

Trudy: “Dat is toch mooi! En inmiddels ben je ook alweer doorgestroomd?”

Vinnie: “Klopt. Ik heb eerst twee jaar de opleiding gedaan tot monteur laagspanning via het zij-instromerstraject. Nu werk ik als bedrijfsvoerder laagspanning. Eigenlijk per toeval. Ik had het namelijk onwijs naar mijn zin als monteur. Ik had al contact met collega’s van het Bedrijfsvoeringcentrum en dat leek me ook interessant. Ik ben gaan praten en kon eigenlijk meteen beginnen.”

‘Zij-instromen heeft me veel gebracht. Meer dan ik dacht, ook in het dagelijks leven’

Vinnie Veth, Bedrijfsvoerder Stedin

“De ontwikkelmogelijkheden waar iedereen het altijd over heeft, zijn er hier bij Stedin echt”, zegt Vinnie. “Bij veel bedrijven krijg je dat wel te horen, maar hier gebeurt het ook daadwerkelijk. Als je een opleiding aanvraagt bij je teamleider wordt het meestal ook direct goedgekeurd.”

Zij-instromers weten wat ze willen

Vinnie: “Waarom vind jij zij-instromen zo belangrijk?”

Trudy: “We zien helaas dat jongeren in hun schoolkeuze niet massaal voor de techniek gaan. Dat zag ik ook bij mijn neefje, bijvoorbeeld. Hij wilde installateur worden, ging naar een open dag en zag daar een kantine vol geïnteresseerden. Maar uiteindelijk zat hij alleen op de opleiding. Bleken ze voor de sportopleiding te zijn gegaan.”

“En dat terwijl het een heel mooi vak is waarin je je kunt blijven ontwikkelen, zoals je zelf ook aangeeft. Als mensen niet in eerste instantie voor techniek kiezen, is het heel fijn dat ze dat in tweede, derde of vierde instantie wél doen. Collega’s die via het zij-instromerstraject bij ons komen werken – en dat zijn er sinds 2015 al ruim 350 – weten vaak al wat ze wel en niet willen. Ze kunnen, denk ik, bewuster kiezen dan wanneer je net van school komt. Dat maakt het zij-instromerstraject zo nuttig en belangrijk.”

Een record aan nieuwe collega's

2023 was op veel fronten een bewogen jaar voor Stedin, ook wat betreft de werving van nieuw personeel. In totaal verwelkomde Stedin 562 nieuwe collega's. Een record. En dat kan ook niet anders, want we hebben meer werk te doen dan ooit tevoren.

Trudy: “Door de hoge energieprijzen en doordat mensen massaal overstappen op warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s, neemt de druk op het elektriciteitsnet opeens heel erg toe. Onze processen zijn nog niet op die explosieve vraag aangepast. Waar dat tot voor kort prima liep en een klein stukje van ons totale werk was, is het nu ineens een van onze grootste opgaven.”

“Dat herken ik”, zegt Vinnie. “Er zijn veel ontwikkelingen en daardoor lopen we soms wat achter de feiten aan. We kunnen bijvoorbeeld veel meer uit de data van slimme meters halen dan we nu doen. We zijn er druk mee bezig om dat te optimaliseren.”

“Je merkt dat we meer hebben te doen dan simpelweg meer werken”, geeft Trudy aan. “De processen moeten robuuster worden. We hebben 2023 gebruikt om te kijken hoe we dat gaan doen. Op laagspanningsniveau betekent dat bijvoorbeeld wijk voor wijk het net verzwaren, zodat we meer werk in kortere tijd kunnen doen.”

“Je ziet die groei nog niet altijd direct terug in onze resultaten, maar achter de schermen is heel hard gewerkt om de komende jaren te kunnen versnellen", vervolgt Trudy. "Het was daarom best een taai jaar. We kwamen erachter dat we nog stappen moesten zetten, maar we hebben de koe bij de horens gevat en zijn er echt mee aan de slag gegaan. In alle transparantie en met elkaar. Juist doordat we stappen durfden te zetten, is dat ongemak nu weg.”

Vinnie: “Je merkt dat inderdaad overal: Stedin-breed. Dat iedereen er een stapje bij heeft gezet.”

'We stonden nog nooit zo goed opgesteld als nu'

Trudy: “Dat maakt 2023 een bijzonder jaar. Ik heb ook echt heel veel zin in komend jaar. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar ik denk dat we nog nooit zo goed opgesteld stonden als nu. Ik verheug me erop hoe dat door gaat werken de komende jaren.”

“Daar sluit ik me bij aan”, zegt Vinnie. “Ik hoop dat we ons verder gaan ontwikkelen en de energietransitie vooruit helpen. Dat we meer kunnen gaan voorspellen, bijvoorbeeld op het laagspanningsnet. Je ziet namelijk dat de problemen op het middenspanningsnet ook overslaan op het laagspanningsnet. Wij proberen dat vroegtijdig te zien en voor te zijn.”

Trudy: “Leuk om je zo gepassioneerd te horen vertellen over je werk bij Stedin.”

Vinnie: “Ja, het zij-instromen heeft me veel gebracht. Meer dan ik dacht, ook in het dagelijks leven. Ik ben veel handiger geworden. Daardoor kon ik bij mijn verhuizing heel veel zelf doen; de elektra vervangen, het toilet vernieuwen, tegelen... Omdat je leert om schoon, netjes en veilig te werken, neemt je zelfvertrouwen en zekerheid toe.”

En dat is niet alles. De jonge vader heeft nu meer tijd voor zijn gezin, heeft een beter salaris en uitdagend werk. “Ik zie mezelf zeker nog jaren bij Stedin werken. Dus ik zou zeggen: als je twijfelt, niet doen. Kom vooral bij Stedin werken en volg het zij-instromerstraject."