Strategie: iedereen toegang tot het net

Iedereen in ons verzorgingsgebied toegang geven tot het net. Om dat mogelijk te maken moeten we onze netcapaciteit uitbreiden en de kwaliteit van ons net hoog houden. Dat is onze maatschappelijke opdracht én de kern van onze nieuwe strategie voor de periode 2023-2027. Dat doen we door te bouwen, te benutten en te beheren. In dit jaarverslag rapporteren we aan de hand van deze drie pijlers.

De energietransitie is één van de grootste uitdagingen waar Nederland ooit voor heeft gestaan. De energieproductie verduurzaamt in rap tempo en het verbruik van elektriciteit groeit enorm. Tegelijkertijd houden we de kwaliteit van ons energienet hoog en maken we het gasnetwerk gereed voor de distributie van duurzame gassen, ook dit is onderdeel van de energietransitie.

Nieuw energiesysteem

Nederland beweegt van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem. Van centraal opgewekte energie bij een energiecentrale naar decentraal opgewekte energie met zonnepanelen of met windmolens op zee. Daarmee wordt de vanzelfsprekendheid van energie anders en moet heel Nederland de duurzame energie zoveel mogelijk gebruiken dichtbij de plaats en op het moment waarop het wordt opgewekt. Met slimme technieken houden we het energiesysteem in balans, ook als de zon even niet schijnt en de wind even niet waait. Al die nieuwe energie brengen wij via onze netten naar onze klanten. Want dat is wat wij doen: samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. We dragen bij aan de Nederlandse duurzaamheidsambities en werken aan het energiesysteem van de toekomst: een ongekend grote opgave! Dit doen we met oog voor de leefwereld om ons heen.

Voor het energiesysteem van de toekomst is een goed functionerend net nodig. Een net met voldoende capaciteit én een net met hoge kwaliteit. Hier ligt de komende jaren onze focus. We gaan sneller bouwen, de netten beter benutten en we blijven ze betrouwbaar beheren. Alles wat we doen, stellen we in dienst hiervan.

We zorgen voor netcapaciteit

  • Bouwen: we leggen nog meer kabels en leidingen en bouwen extra stations. Zo kunnen we onze klanten aansluiten op ons energienet. Ook nieuwe afnemers én opwekkers.

  • Benutten: alleen bouwen is niet genoeg. We gaan het net beter benutten door vraag en aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen en de beschikbare netcapaciteit zo slim mogelijk in te zetten. Zo raakt het net minder snel vol.

We zorgen voor netkwaliteit

  • Beheren: we willen onze prestaties hoog houden. Dat doen we onder andere door de kwaliteit van ons energienet te borgen. Een betrouwbare en veilige energievoorziening staat voorop.

Dat doen we samen

Kiezen voor het één, gaat soms ten koste van het ander. Dat is met het focussen op onze netten ook zo. Tegelijkertijd biedt het ook kansen. Kansen voor innovatie, bijvoorbeeld. We ontdekken nieuwe manieren om sneller en effectiever te bouwen. We ontwikkelen slimme flexoplossingen en omarmen digitalisering. Hier draagt iedereen binnen Stedin aan bij, maar ook onze omgeving. Veel klanten en energieondernemers willen helpen met het goed benutten van ons net, zoals tuinders, klanten met regelbare zonne- en windparken, en klanten met grootschalige opslagcapaciteit. Er zijn ook genoeg kansen voor bedrijven die met ons meedenken om versneld het net uit te breiden, door co-creatie met bijvoorbeeld water- en infra-bedrijven.

Met oog voor onze leefwereld

Op weg naar een ESG-gedreven organisatie hebben we eind 2023 onze ESG-strategie herijkt. Voor deze nieuwe ESG-strategie hebben we ambitieuze doelen op het gebied van Milieu (Environmental), Sociaal (Social) en Bestuurlijk (Governmental) geformuleerd. Voor de periode 2024-2030 hebben we hier 150 miljoen voor gereserveerd.

Environmental: groen & duurzaam

We versnellen de energietransitie door sneller te bouwen en het bestaande net beter te benutten. We dragen hiermee bij aan de verduurzaming in Nederland, maar het rechtvaardigt niet volledig dat Stedin zelf een negatieve impact heeft met haar bedrijfsvoering. We zoeken daarom naar oplossingen om enerzijds de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd een minder negatieve – of zelfs positieve – impact te hebben op onze omgeving met onze bedrijfsvoering. Daar waar een dilemma optreedt maken we scherpe beleidskeuzes. De realisatie van de energietransitie gaat voor. Dat willen we zo duurzaam mogelijk doen, maar wel in die volgorde. De meerwaarde voor de maatschappij van de realisatie van de energietransitie is nu eenmaal groter dan de duurzaamheidswinst die in onze bedrijfsvoering gerealiseerd kan worden.

Klimaatmitigatie

Onze oude ambitie was om op weg te zijn richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030, waarbij we van plan waren om (eventueel) gebruik te maken van CO2-compensatie. Inmiddels zijn we geen voorstander meer van CO2-compensatie, omdat het principe discutabel is en de focus wordt weggehaald bij de oorzaken van het probleem. De nieuwe ambitie richt zich daarom op reductie van CO2-equivalenten.

Circulariteit en afvalmanagement

Voor ons betekent circulariteit dat we met name het gebruik van primaire grondstoffen zoveel mogelijk willen reduceren. Om dat te doen verschuiven we het accent in onze herijkte strategie naar de ontwerpfase. Dáár hebben we de meeste invloed om het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen. De grootste winst valt te behalen in de categorieën kabels en beton voor gebouwen. Herinzet en afvalmanagement blijven ook belangrijk.

Biodiversiteit

We zetten ons in om biodiversiteit te versterken. Daarbij zien we dat we vooral in de leveranciersketen significante impact hebben op de biodiversiteit. Dat gaan we in 2024 verder onderzoeken, waarbij we verwachten dat veel van onze maatregelen voor CO2-reductie en circulariteit ook positief effect hebben op de biodiversiteit in de keten. Daarnaast blijven we werken aan biodiversiteit op- en rond onze eigen stations.

Social: ontwikkeling, veilig & inclusief

We willen een afspiegeling zijn van de wereld waarin we werken en de diversiteit in de maatschappij terugzien bij onze medewerkers. Daarom zorgen we voor een werkplek waar iedereen zichzelf kan zijn, medewerkers ruimte hebben om zich te blijven ontwikkelen, is veilig (samen)werken eerste prioriteit en doen we er alles aan om de fysieke en mentale fitheid van onze medewerkers te vergroten.

Goed werkgeverschap

Voor goed werkgeverschap bouwen we verder vanuit een stevige basis. We richten ons op de volgende materiële thema’s:

  • Opleiden, leren en ontwikkelen

  • Veiligheid en gezondheid

  • Diversiteit en inclusie

Governance: integer & transparant

We doen ons werk op een integere en transparante manier. Samen met onze stakeholders werken we aan duurzame waardecreatie voor de langere termijn. We nemen onze verantwoordelijkheid voor een duurzame en eerlijke manier van werken, ook in samenwerking met onze ketenpartners. We zorgen ervoor dat we de geldende wet- en regelgeving en geldende gedragsnormen voortdurend naleven.

Een nieuw onderdeel voor Stedin onder goed bestuur is ketenverantwoordelijkheid. Omdat hier nog nieuwe wetgeving op moet komen, wordt dit onderdeel nog verder uitgewerkt.

Lees op de website meer over onze ESG-strategie en de stappen die we daarin gaan zetten.

CSRD

De Corporate Sustainability Directive (CSRD), waar Stedin vanaf boekjaar 2024 aan moet voldoen, schrijft voor dat grote ondernemingen verplicht moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Hieronder valt het rapporteren over thema's waar wij met onze bedrijfsactiviteiten de meeste impact op milieu en maatschappij hebben, en vice versa aan de hand van bindende rapportagestandaarden, de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

In aanloop naar deze verplichtingen en omdat wij het als maatschappelijk bedrijf belangrijk vinden transparant te zijn over onze duurzaamheidsprestaties, hebben we stappen gezet voor wat betreft het aanpassen van onze governance en reporting organisatie; onze (dubbele) materialiteitsanalyse en hebben wij een selectie van niet-financiële cijfers waarmee we reflecteren op 2023 van assurance laten voorzien door onze externe accountant. In 2024 zetten we de verdere benodigde stappen om volledig te voldoen aan de CSRD.