1. Grondslagen voor financiële verslaggeving

1.1 Algemene informatie

Stedin Holding N.V. is een naamloze vennootschap naar Nederlands recht, statutair gevestigd te Blaak 8, 3011 TA Rotterdam, Nederland, en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24306393.

De belangrijkste activiteit van Stedin Holding en haar dochterondernemingen (hierna: Stedin Groep) is het realiseren van een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Dit doet de netbeheerder van Stedin Groep, Stedin Netbeheer, enerzijds door het aanleggen, beheren en toekomstbestendig maken van de elektriciteits- en gasnetwerken en anderzijds door het faciliteren van de energiemarkt. Stedin is actief in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland, alsmede in delen van de regio's Noordoost-Friesland en Kennemerland. Dochteronderneming DNWG Infra verzorgt aanleg en onderhoud van technische infrastructuur in Zeeland (gas, elektriciteit, water en communicatie). Daarnaast voert zij onderhoud en beheer uit aan haar toevertrouwde netwerken van Evides Waterbedrijf en industriële klanten. Dochteronderneming NetVerder draagt bij aan de energietransitie met de ontwikkeling, realisatie en het onderhoud van energie-infrastructuren voor warmte, stoom en biogas. Ook verdiept zij zich in onafhankelijk transport en distributie van andere nieuwe energievormen en -dragers. Utility Connect is een joint arrangement met Alliander met een eigen communicatienetwerk om slimme meters uit te lezen en te communiceren met smart-grid toepassingen.

Stedin Netbeheer opereert naast vijf andere Nederlandse regionale netbeheerders in een gereguleerde markt. ledere regionale netbeheerder is een monopolist binnen haar verzorgingsgebied. Regulering houdt in dat de taken die de netbeheerder uitvoert bij wet bepaald zijn en de tarieven bepaald worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het reguleringsmodel stimuleert netbeheerders door middel van een maatstafmodel zo goed (efficiënt en kwalitatief) mogelijk te presteren.

Voor meer informatie over de samenstelling van Stedin Groep wordt verwezen naar 3 Operationele segmenten en 36 Overzicht kapitaalbelangen.

Tenzij anders vermeld, zijn alle in deze jaarrekening opgenomen bedragen in miljoenen euro.

Deze jaarrekening is op 16 februari 2024 opgemaakt door de Raad van Bestuur en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van Stedin Groep. De jaarrekening zal ter vaststelling worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Vaststelling jaarrekening voorgaand boekjaar

De jaarrekening 2022 is op 26 mei 2023 vastgesteld door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

1.2 International Financial Reporting Standards (IFRS)

De geconsolideerde jaarrekening van Stedin Groep is opgesteld in overeenstemming met IFRS zoals goedgekeurd door de Europese Unie (EU) en de bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW.

Nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden en interpretaties die op het huidige boekjaar betrekking hebben

De volgende nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden zijn goedgekeurd door de EU en van kracht met ingang van boekjaar 2023:

  • IFRS 17 – 'Insurance Contracts'

  • Wijzigingen in IAS 1 en IFRS Practice Statement 2 – ‘Disclosure of Accounting Policies’

  • Wijzigingen in IAS 8 – ‘Definition of Accounting Estimates’

  • Wijzigingen in IAS 12 – ‘Deferred Tax related to Assets and Liabilities arising from a Single Transaction’

  • Wijzigingen in IAS 12 – ‘International Tax Reform – Pillar Two Model Rules’

Deze nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden hebben geen materiële impact op de jaarrekening van Stedin Groep.

Nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden en interpretaties die op latere boekjaren betrekking hebben

De volgende nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden zijn gepubliceerd maar nog niet van kracht voor boekjaar 2023:

  • Wijzigingen in IAS 1 – ‘Classification of Liabilities as Current or Non-current’

  • Wijzigingen in IAS 1 – ‘Non-current Liabilities with Covenants’

  • Wijzigingen in IAS 7 en IFRS 7 – ‘Supplier Finance Arrangements’

  • Wijzigingen in IFRS 16 – ‘Lease Liability in a Sale and Leaseback’

  • Wijzigingen in IAS 21 – ‘Lack of exchangeability’

Deze nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden kunnen alleen worden toegepast indien goedgekeurd door de EU. Naar verwachting zullen zij geen materiële impact hebben op de jaarrekening van Stedin Groep.

1.3 Belangrijke gebeurtenissen in 2023

Kapitaalversterking door Nederlandse Staat en herziening dividendbeleid

Op 8 december 2023 is de Nederlandse Staat (de Staat) toegetreden als aandeelhouder van Stedin Groep. De Staat heeft 11,9% van de gewone aandelen verkregen voor een bedrag van 500 miljoen. Tegelijkertijd is het dividendbeleid van Stedin Groep herzien en zijn enkele wijzigingen doorgevoerd inzake de governance. Voor meer informatie wordt verwezen naar 22 Groeps­vermogen en 46 Winstbestemming.

Aanpassing methodebesluiten

Op 4 juli 2023 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald dat de ACM de methodebesluiten voor elektriciteit en gas voor de lopende reguleringsperiode (2022-2026) op enkele punten moet aanpassen. Aan de hand van deze methodebesluiten worden de tarieven berekend die wij in rekening mogen brengen.

Op 14 december 2023 heeft de ACM de gewijzigde methodebesluiten gepubliceerd, in lijn met de uitspraak van het CBb. Als gevolg zullen de toegestane inkomsten van Stedin Groep voor de lopende reguleringsperiode naar verwachting met een aanzienlijk bedrag stijgen. De ACM heeft besloten de extra inkomsten te verdelen over de tarieven voor toekomstige transportdiensten in de periode 2024-2026. De gewijzigde methodebesluiten hebben geen impact op de financiële gegevens per 31 december 2023.

Stelselwijziging materiële vaste activa

In 2023 is een stelselwijziging doorgevoerd inzake de waardering van de gereguleerde netwerken binnen de materiële vaste activa. Deze stelselwijziging wordt toegelicht in 2.2.10 Materiële vaste activa.