Stedin onderzoekt in een flat in de Utrechtse wijk Overvecht-Noord de impact van elektrisch koken op het elektriciteitsnet en de eventuele mogelijkheden om deze door middel van batterij-opslag te voorkomen. In deze wijk gaan de komende jaren naar verwachting ruim 4.000 woningen over van koken op gas naar koken op inductie. Wanneer de proef slaagt, wordt mogelijk een investering in het elektriciteitsnet voorkomen of uitgesteld naar een moment waarop meer werkzaamheden in de ondergrond moeten plaatsvinden.
Het proefproject waarbij een batterij is geplaatst, voorzien van verschillende meetinstrumenten, in een flat van woningcorporatie Mitros, ging in september 2020 van start. De batterij kan mogelijk ook gebruikt worden voor het verlagen van piekstroom van bijvoorbeeld de lift. Het afvlakken van de pieken in energieverbruik kan daardoor ook resulteren in lagere vastrechtkosten voor Mitros, doordat de aansluitcapaciteit omlaag kan.
Wanneer de proef slaagt, bepalen we of we deze werkwijze kunnen opschalen naar andere flats. Individuele batterijen opereren in de wijk als één groot slim decentraal batterijsysteem. Leiden de kosten en baten van deze batterij tot een positieve businesscase, dan zijn extra investeringen in het elektriciteitsnet mogelijk niet nodig.
Warmtetransitie en waterstof
Ons gasnetwerk is van grote maatschappelijke en economische waarde. Het verwarmen van woningen met duurzame gassen en waterstof kan in de toekomst een alternatief zijn naast volledig elektrisch en warmtenetten. Zo kunnen wij ons gasnetwerk een tweede leven geven. Om waterstof als volwaardig alternatief te kunnen inzetten, is het daarom belangrijk om nu kennis en ervaring op te doen met (het transport van) waterstof. Dat doen we in verschillende projecten zoals in Uithoorn, Rotterdam Rozenburg en in The Green Village in Delft.
De kennis en ervaring die we opdoen in die projecten zetten we in om ervoor te kunnen zorgen dat Stad aan ’t Haringvliet in 2025 de overstap kan maken van aardgas naar waterstof via het bestaande aardgasnet van Stedin. Die overstap kan gemaakt worden als er voldoende draagvlak is onder de bewoners en als het veilig en betaalbaar is. In 2020 is een mede door Stedin ondertekende intentieverklaring aangeboden aan bewoners. De samenwerkende partijen hebben voortgang geboekt als het gaat om technisch inzicht (hoe ziet het totale waterstofsysteem eruit) en organisatie. Onder aanvoering van de gemeente is een aanvraag ingediend voor het Programma Aardgasvrije wijken. Dit heeft geresulteerd in een toekenning van € 5,6 miljoen.
In Uithoorn zijn in december 2020 veertien sloopwoningen gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof. Dit is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat en nu door Stedin voor het eerst in Nederland wordt toegepast. De ombouw van aardgas naar waterstof bestaat uit een aantal stappen waaronder het onderzoeken van bestaande gasleidingen en verbindingen zowel in de straat als in de woningen en het verwarmen van woningen met speciale waterstof cv-ketels. Zo leren we wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent voor ons als netbeheerder en voor de partijen waarmee wij samenwerken.
In Rozenburg is de proef met waterstofketels voortgezet. De waterstofproductie-unit is ge-update en er wordt onderzocht of het bestaande gasnet van Stedin aan de binnenkant schoon genoeg is voor distributie van waterstof. De voorbereidingen voor experimenten met waterstof in The Green Village in Delft zijn afgerond, zodat in 2021 de eerste projecten kunnen worden uitgevoerd.
Stedin is in 2020 onderzoek gestart naar onder andere waterstofkwaliteit en odorisatie (het toevoegen van een specifieke geur, zodat waterstof (net zoals aardgas) ruikbaar wordt). Intern bij Stedin is een waterstofkopgroep geformeerd. Het onderwerp ‘waterstof’ staat bedrijfsbreed op de agenda. Met de landelijke overheid heeft Stedin belangrijke stappen gezet op het gebied van regulering.
Binnen Netbeheer Nederland trekt Stedin ook op het gebied van waterstof samen op met andere netbeheerders. Ervaringen worden uitgewisseld en gezamenlijk wordt onderzoek uitgevoerd. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan het onderzoeksprogramma HyDelta. Hierin wordt gewerkt aan het wegnemen van barrières die opschaling van waterstofprojecten in de weg staan.
Missie H2
Om Nederland op de kaart te zetten als 'waterstofland' ondersteunt Stedin Groep 'Missie H2’. In Missie H2 bundelen zeven sterke bedrijven in de energieketen hun krachten om waterstof te promoten als belangrijke en duurzame energiedrager voor de (nabije) toekomst. Stedin Groep wil Nederland kennis laten maken met waterstof en laten zien hoe het als alternatief voor aardgas kan werken in het verwarmen van huizen met behoud van het huidige gasnet. De zeven partners zijn Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Stedin Groep, Toyota, Port of Amsterdam en Groningen Seaports. Eén van de activiteiten om de aandacht voor waterstof te vergroten is het partnerschap van Missie H2 in TeamNL in de aanloop naar en tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo die nu in 2021 worden gehouden. Deze externe samenwerking hebben we intern door vertaald in de campagne 'Wij hebben goud in handen'.
Windsurfer Kiran Badloe uit TeamNL in gesprek met Stedin CEO Marc van der Linden bij waterstofproject de Green Village in Delft.