Duurzame gassen & alternatieve warmte
Binnen NetVerder werken wij aan de ontwikkeling, realisatie en onderhoud van energie-infrastructuren voor warmte, stoom en biogas. In 2023 heeft NetVerder, in voorbereiding op de afronding van de Wet collectieve warmte (Wcw), een nieuwe warmtestrategie opgesteld. Op het gebied van infrastructuur voor warmte verwachten wij de komende jaren een toenemende rol voor NetVerder. Om ons hiervoor gereed te maken is er een vervolg gegeven aan de opbouw van een professionele organisatie. NetVerder werkt nu al aan meerdere ambitieuze en concrete projecten, die binnen Stedin Groep relatief nieuw zijn; we leren en doen dus tegelijk.
Biogasnetwerk Borculo
Sinds 2017 verzorgt NetVerder het transport van biogas van Groot Zevert Vergisting in Beltrum naar Friesland Campina in Borculo. Hierdoor bespaart Friesland Campina bij de productielocatie een substantiële hoeveelheid aardgas. Omdat het biogasnetwerk buiten het primaire verzorgingsgebied van Stedin ligt onderzoeken we opties om dit netwerk over te dragen. Zo kunnen we focus aanbrengen op onze overige projecten.
Open Warmtenet Delft (OWD)
Het Open Warmtenet Delft (OWD) is een goed voorbeeld van een warmtenet waar NetVerder aan werkt. Een open net houdt in dat het een onafhankelijk beheerd netwerk in niet-commercieel eigendom is. Zo kunnen verschillende leveranciers warmte leveren aan hun klanten. Eigenlijk zoals nu het beheer, onderhoud en transport van elektriciteit en aardgas ook werkt.
Het OWD wordt in eerste instantie gevoed door warmte van een nieuwe geothermiebron op de campus van de TU Delft. Dit is aardwarmte die op twee tot drie kilometer diepte uit warm (zout) water in poreuze zand- en steenlagen gewonnen wordt. Deze zomer is Geothermie Delft (GTD B.V.) gestart met de boring naar deze nieuwe aardwarmteput.
Het OWD komt te liggen in de wijken Voorhof en Buitenhof. In deze wijken staan diverse (hoogbouw-) flats met collectieve verwarmingsinstallaties. Daarnaast kunnen andere woningen en gebouwen in de wijken Buitenhof en Voorhof aangesloten worden. In totaal gaat het om een warmtevraag die overeenkomt met die van maar liefst 15.000 woningen. De gemeente wil ervoor zorgen dat uiteindelijk alle woningen en gebouwen in Delft op het warmtenet kunnen worden aangesloten. Daarom wordt het netwerk voorbereid op de toekomst door de pijp alvast wat groter aan leggen. We verwachten in 2025 de eerste warmte te kunnen leveren aan bewoners.
Stoomnetwerk Rotterdam Botlek
De industrie in het havengebied van Rotterdam heeft een grote energievraag. Stoom is er een van de belangrijkste energiedragers. Stoomproducenten AVR en Cabot verzorgen de duurzame stoomlevering aan afnemer Lanxess. NetVerder voert het transport van stoom en condensaat via het stoomnetwerk in Rotterdam Botlek veilig en betrouwbaar uit.
In 2023 is stoomproducent AVR getroffen door een grote brand. De herstelwerkzaamheden bij AVR zijn nog in volle gang. Hierdoor is de operatie van het stoomnetwerk tijdelijk stilgelegd. Vanzelfsprekend zorgt het technische team goed voor de stoompijp, onder andere door technische maatregelen te treffen om de stoompijp in goede conditie te houden. Ook onderzoeken we opties om een deel van de stoompijp weer in werking te stellen.
In 2023 is 145.099 ton stoom via Stoomnetwerk Rotterdam Botlek getransporteerd (2022: 203.057 ton). Dit heeft tevens bijgedragen aan de reductie van CO2-uitstoot. Naar verwachting worden in het eerste kwartaal van 2024 de contracten getekend om het stoomnetwerk uit te breiden met LyondellBasell, Huntsman en Air Liquide. Dit wordt mede mogelijk gemaakt met behulp van subsidies van de Provincie Zuid-Holland (€ 2 miljoen) en de Gemeente Rotterdam (€ 0,7 miljoen).
Ouverture in Goes
De wijk Ouverture in Goes heeft een eigen duurzame energievoorziening: een Warmte Koude Opslag (WKO). Deze WKO is sinds 2022 in beheer van NetVerder. In 2023 zijn 30 warmtepompen vervangen, omdat deze aan het einde van de levensduur waren. Door oplopende levertijden van leveranciers moest een aantal bewoners lang wachten op vervanging van de warmtepompen. Verder waren er in 2023 twee grotere algemene storingen aan de infrastructuur. In beide gevallen hebben wij de bewoners financieel gecompenseerd.