Ontwikkelingen 2021
Beter sturen
In 2021 heeft risicomanagement ingezet op een excellente uitvoering van onze kerntaken op het gebied van strategisch (langetermijn-risico’s) en operationeel (kortetermijn-risico’s) risicomanagement. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er altijd een compleet en actueel inzicht in de risico’s beschikbaar is en dat we passende maatregelen implementeren om deze risico’s te beheersen. Dit heeft in 2021 geleid tot een uitbreiding van het In Control Framework met 60 controls naar bijna 400 controls per jaar. Specifiek is er aandacht geweest voor een herijking van alle strategische kansen voor de organisatie wat heeft geleid tot een toename van het aantal kansen. Ook hebben we alle basisregisters van operationele risico’s voor alle 23 afdelingen verder aangevuld. Tot slot hebben we diverse risicorapportages doorontwikkeld. Continu actuele risicoregisters en transparante rapportages zorgen ervoor dat we beter kunnen sturen op het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. Ook heeft de afdeling een verdere ontwikkeling richting Enterprise Risk Management doorgemaakt. We hebben de grondslag waarop de In Control Verklaring is gebaseerd verbreed van 3 naar 5 onderdelen, zodat een getrouwer risicobeeld ontstaat en de aantoonbare mate van risicobeheersing is versterkt. Hierbij is een methodiek van oordeel geïmplementeerd, waarmee de wijze van beoordelen van het al dan niet In Control zijn is geüniformeerd. De beheerorganisatie voor Financiële Verslaggevingsrisico’s is inmiddels een jaar operationeel en heeft veel verbeteringen laten zien zoals de volwassenheid van de ketenstructuur en de uitvoering van assessments en een significante afname van het aantal openstaande bevindingen. Via de ketenstructuur zijn proceswijzigingen sneller inzichtelijk gemaakt en vastgelegd. Hierdoor wordt de impact op het In Control Framework sneller ingeschat en de nodige aanpassingen gemaakt. Naast deze verbeteringen zijn er ook aandachtspunten zoals de integratie van DNWG en een verbeterslag in de interne beheersmaatregelen omtrent de gereguleerde financiële verantwoording. Deze worden in 2022 opgepakt. Tot slot hebben we een aantal risicogebieden zoals Business Continuity Management en Fraude geïntegreerd in de risicomanagement-applicatie, zodat een uniformer risicobeeld ontstaat.
Klimaatadaptatie
Klimaatverandering is een feit, daarom passen we ons aan. De mate waarin de klimaatverandering ons werk beïnvloedt, is nog wel onzeker. Gezien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid besteden we hier in toenemende mate aandacht aan. Dat doen we bijvoorbeeld door uitwisseling van kennis en ervaringen in externe samenwerkingsverbanden zoals de ‘Climate Adaptation Coalition. In 2022 zetten we verder in op bouwkundige innovaties en ontwikkelen we beleid om bestaande infrastructuur waar nodig aan te passen en nieuwbouw zo te ontwikkelen dat risico’s worden beperkt. In het onderdeel 'Positieve impact op mens en milieu' geven we een paar voorbeelden van hoe wij hiermee om gaan.
Voor inzicht in de ongevallen in 2021 verwijzen we naar Veiligheid en security.
Voor inzicht in de uitvalduur van elektriciteit en gas verwijzen we naar Betrouwbaarheid van onze netten.
Voor inzicht in onzekerheden over de slimme meter verwijzen we naar Hoge kwaliteit van producten en diensten.
Voor inzicht in onze financiële instrumenten verwijzen we naar 'Afgeleide financiële instrumenten'.
Risico's met impact in 2021
Risico's die een belangrijke impact hebben gehad in 2021 zijn verwerkt in het hoofdstuk 'Resultaten'. 'Stikstofproblematiek' en 'Asbest in de Fitterskit' zijn daarin niet meegenomen. Voor de stikstofproblematiek is Stedin voor haar activiteiten partiële vrijstelling verleend. Daarmee is de impact beperkt. Voor 'Asbest in de Fitterskit' zijn er speciale werkinstructies opgesteld. Deze zijn goedgekeurd door de sector en geïmplementeerd in de reguliere bedrijfsvoering. Omdat er geen speciale acties en/of grote saneringen nodig zijn is de impact beperkt. Deze onderwerpen worden niet verder toegelicht in het jaarverslag.
Vooruitblik 2022
In 2022 blijft de kerngedachte van risicomanagement: het ondersteunen van de lijn bij de uitvoering van risicomanagement. Hierbij streeft risicomanagement naar een excellente uitvoering van haar kerntaken in het risicomanagementproces. We zetten in op het verder aanvullen, maar ook rationaliseren (weglaten wat kan) van de basisregisters voor diverse vormen van risico. De afdeling besteedt extra aandacht aan de snelle ontwikkelingen en nieuwe onzekerheden die de energietransitie met zich meebrengt. Aandacht voor klimaatadaptatie is hier een concreet voorbeeld van. De afdeling sluit naadloos aan op de diverse organisatorische ontwikkelingen zoals de integratie van DNWG. Tot slot zetten we in op een duidelijkere rolverdeling in de uitvoering van risicomanagement-taken door de afdeling en haar tweedelijns risicopartners.