Winstbestemming

46 Winstbestemming

Voorstel winstbestemming 2022

De statuten van Stedin Holding N.V. bevatten nadere bepalingen omtrent de winstbestemming. De statuten benoemen dat de houders van de cumulatief preferente aandelen jaarlijks recht hebben op 3% rendement. De uitkering van dit rendement staat ter discretie van de raad van bestuur, waarbij goedkeuring door de raad van commissarissen benodigd is. Indien het preferente dividend niet wordt uitgekeerd, wordt deze toegevoegd aan de preferente winstreserve.

Daarnaast stellen de statuten dat de raad van bestuur maximaal 50% van de uitkeerbare winst (na verwerking van het preferente dividend) kan reserveren waarmee ten minste 50% van de uitkeerbare winst ter beschikking staat aan de algemene vergadering van aandeelhouders, exclusief bijzondere baten. De raad van bestuur doet, na goedkeuring van de raad van commissarissen, een aanbeveling aan de algemene vergadering omtrent het uit te keren bedrag. De algemene vergadering van aandeelhouders kan besluiten tot gehele of gedeeltelijke uitkering van dit bedrag.

De raad van bestuur is voornemens om, met goedkeuring van de raad van commissarissen, het preferente dividend ter grootte van 6 miljoen uit te keren aan de preferente aandeelhouders. Dit betekent over 2022 een uitkering van 14,42 per preferent aandeel.

Daarnaast is de raad van bestuur voornemens om, met goedkeuring van de raad van commissarissen, een gedeelte ter grootte van 50% van de voor uitkering beschikbare winst over het financiële jaar 2022, zijnde een bedrag van 15,6 miljoen, toe te voegen aan de reserves.

Stedin Holding N.V. heeft de volgende posten als bijzondere posten gekenmerkt:

x 1 miljoen

2022

2021

Resultaat na belasting

43,6

21,0

Resultaat toe te rekenen aan houders achtergestelde eeuwigdurende obligatielening Stedin Holding N.V.

-5,6

-16,9

Resultaat toe te rekenen aan de aandeelhouders van Stedin Holding N.V.

38,0

4,1

Uit te keren cumulatief preferent dividend

-6,0

-3,1

Bijzondere posten:

Verkoopresultaat TUMS 50%

-0,9

-

Resultaat na belasting bestemd voor uitkering aan de aandeelhouders

31,1

1,0

Uitkeerbare winst ter beschikking van de algemene vergadering van aandeelhouders

15,6

0,5

Verwachte mutatie van de algemene reserve

15,6

0,5

Aan de algemene vergadering van aandeelhouders wordt aanbevolen te besluiten tot een dividenduitkering van 15,6 miljoen. Dit betekent een uitkering van 3,13 per aandeel (2021: 0,11 per aandeel).

Het voorstel voor winstbestemming is niet in de balans per 31 december 2022 verwerkt.

Rotterdam, 17 februari 2023

Stedin Holding N.V.

Raad van bestuur

Raad van commissarissen

Koen Bogers, CEO (voorzitter)
Danny Benima, CFO
Trudy Onland, COO
David Peters, CTO

Doede Vierstra (voorzitter)
Hanne Buis
Theo Eysink
Annie Krist
Arco Groothedde