Credit rating

33 Credit rating

Een belangrijke pijler in het financieel beleid van Stedin Groep is een goede toegang behouden tot de beschikbare bronnen van financiering waaronder de geld- en kapitaalmarkt. Hiervoor is het van belang dat bestaande en potentiële financiers goed inzicht hebben in de kredietwaardigheid van Stedin Groep.

Stedin Holding N.V. en Stedin Netbeheer B.V. hebben ieder een credit rating bij ratingbureau Standard & Poor’s (hierna S&P). Deze rating bestaat uit een langetermijnrating met outlook en een kortetermijnrating. De outlook geeft de verwachte verandering in de langetermijn rating aan voor de komende jaren.

Per balansdatum is de door S&P’s toegekende credit rating van Stedin A- met een stabiele vooruitblik voor de lange termijn en A-2 voor de korte termijn. Deze zijn ten opzichte van 2021 niet gewijzigd. Voor de laatste ontwikkeling rondom de creditrating, zie note 34 Gebeurtenissen na balansdatum.

De belangrijkste ratio voor Stedin Groep is de verhouding van de afgeleide operationele kasstroom (Funds from Operations, hierna FFO) en de schuldpositie netto voor vrij beschikbare liquide middelen (Net debt), welke een in de markt gangbare verhouding is van houdbaarheid van de schuld. S&P hanteert een meerjarig gemiddelde van deze ratio als onderdeel van de beoordeling van de credit rating. Stedin Groep presenteert deze enkel ultimo 2022 en 2021.

Deze ratio berekening volgt de cijfers in deze jaarrekening, aangevuld met de door S&P toegepaste correcties. Deze analytische correcties worden gedaan om de vergelijkbaarheid van cijfers en financiële positie tussen Stedin Groep en andere bedrijven te vergroten. De belangrijkste correctie betreft de achtergestelde eeuwigdurende obligatielening als een instrument met een 50% eigen vermogen component en 50% schuldcomponent (in tegenstelling tot IFRS, deze is volledig onderdeel van eigen vermogen). Daarnaast worden pensioenverplichtingen aan de S&P definitie van schuld toegerekend.

De berekening is opgenomen in onderstaande tabel:

x 1 miljoen

2022

2021

EBITDA

432

485

-/- Betaalde rente

-35

-87

-/- Betaalde belasting

-17

1

-/- S&P correcties

-9

-14

S&P - Funds from Operations

371

385

Langlopende rentedragende schulden

3.116

2.676

Kortlopende rentedragende schulden

280

531

Leaseverplichtingen

71

74

-/- Liquide middelen

-53

-133

IFRS - Net debt

3.414

3.148

+ S&P correcties

263

261

S&P - Net debt

3.677

3.409

FFO / Net Debt – S&P adjusted

10,1%

11,3%

Kort- en langlopende rentedragende schulden, betaalde rente en betaalde belasting conform deze jaarrekening. Leaseverplichtingen zijn onderdeel van de langlopende rentedragende schulden en voor vergelijkingsdoeleinden separaat gepresenteerd.

De ratio FFO/Net Debt daalt naar 10,1% in 2022 van 11,3% in 2021. De daling van de FFO met 14 miljoen is voornamelijk gedreven door hoge kosten voor de netverliezen. De nettoschuld positie (Net Debt) is ultimo 2022 268 miljoen hoger dan in 2021, wat verklaard kan worden door het aantrekken van een nieuwe groene obligatie van 500 miljoen en regulier aflossen van een deel van een oude lening van 300 miljoen.

Het jaarlijkse FFO/Net Debt percentage van 10,1% is onder de doelstelling van tenminste 12%. S&P hanteert voor haar beoordeling van de FFO/Net Debt ratio echter een meerjarig (forward looking) gemiddelde. Stedin is al geruime tijd bezig met het versterken van de balans middels trajecten met het Rijk en nieuwe en huidige (regionale) aandeelhouders en heeft vertrouwen in de (toekomstige) uitkomst. Stedin beschouwt de huidige lagere rating daarom als een tijdelijke situatie. Voor de laatste ontwikkeling rondom de creditrating, zie note 34 Gebeurtenissen na balansdatum.

De betaalde belasting is in 2022 18 miljoen hoger als gevolg van een hoger resultaat. Het hogere operationele resultaat is deels toe te rekenen aan hogere geactiveerde productie uit eigen bedrijf.

S&P correcties zijn terug te vinden in het S&P rating report van november 2021 (beschikbaar via de Investor Relations website) op basis van cijfers in jaarrekening 2020. Voor de meest actuele ratingrapporten wordt verwezen naar onze website: http://www.stedingroep.nl/investor-relations.