Grondslagen voor financiële verslaggeving

1 Grondslagen voor financiële verslaggeving

1.1 Algemene informatie

1.1 Algemene informatie

Stedin Holding N.V. (hierna Stedin Groep) is een naamloze vennootschap naar Nederlands recht, statutair gevestigd te Blaak 8, 3011 TA Rotterdam, Nederland, houdstermaatschappij van dochterondernemingen en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24306393.

De belangrijkste activiteit van Stedin Groep is het realiseren van een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Dit doet de netbeheerder van Stedin Groep, Stedin Netbeheer, enerzijds door het aanleggen, beheren en toekomstbestendig maken van de elektriciteits- en gasnetten en anderzijds door het faciliteren van de energiemarkt. Stedin is actief in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en in delen van de regio's Noordoost-Friesland, Kennemerland en Zeeland. Dochteronderneming DNWG Infra verleent diensten met betrekking tot energie infrastructuur aan zakelijke klanten. Utility Connect is een joint operation met Alliander op het gebied van datacommunicatie voor de slimme meter. TensZ is een joint venture tussen Stedin Netbeheer en TenneT op het gebied van onderhoud, service en aanleggen van elektriciteitsnetten met een hoogspanningsniveau.

Stedin Netbeheer opereert naast vijf andere Nederlandse regionale netbeheerders in een gereguleerde markt. ledere regionale netbeheerder is een monopolist binnen haar verzorgingsgebied. Regulering houdt in dat de taken die de netbeheerder uitvoert bij wet bepaald zijn en de tarieven bepaald worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het reguleringsmodel stimuleert netbeheerders door middel van een maatstafmodel zo goed (efficiënt en kwalitatief) mogelijk te presteren.

Voor meer informatie over de samenstelling van de Groep wordt verwezen naar toelichtin­g­ 3 Operationele segmenten en 36 Overzicht dochter­ondernemingen.

De geconsolideerde jaarrekening is opgesteld door de raad van bestuur van Stedin Groep.

Vaststelling jaarrekening voorgaand boekjaar

De jaarrekening 2021 is ondertekend door zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van de vennootschap in de vergadering van 17 februari 2022 en is op 22 april 2022 vastgesteld door de Algemene vergadering van Aandeelhouders.

Tenzij anders vermeld, zijn alle in dit jaarverslag opgenomen bedragen in miljoenen euro. Het historische kostenprincipe wordt gehanteerd. In afwijking hiervan geldt dat bepaalde activa en verplichtingen, waaronder een deel van de materiële vaste activa en derivaten, tegen reële waarde worden gewaardeerd. Tenzij anders vermeld, zijn deze waarderingsgrondslagen consistent toegepast voor alle boekjaren die in deze jaarrekening zijn opgenomen. De in de jaarrekening gehanteerde grondslagen van waarderingen en resultaatbepaling zijn gebaseerd op de veronderstelling van continuïteit van de vennootschap.

1.2 Belangrijke gebeurtenissen in 2022

1.2 Belangrijke gebeurtenissen in 2022

Er hebben zich in 2022 geen gebeurtenissen voorgedaan die een significante onzekerheid zijn voor het vermogen en resultaat per einde boekjaar 31 december 2022. Zie voor meer details ons jaarverslag.

Samen Sterker

Vanaf de overname van de DNWG Groep door Stedin in 2017 is gewerkt naar een samensmelting van de verschillende entiteiten binnen de groep. Gedurende 2021 hebben binnen de Groep verschillende verhangingen van entiteiten plaats gevonden. Ook de aandelen van Enduris zijn in 2021 verhangen naar Stedin Netbeheer. Per 1 januari 2022 is Enduris gefuseerd met Stedin Netbeheer en is dit de enige netbeheerder binnen Stedin Groep. Ook de andere entiteiten met overlappende activiteiten binnen de Groep (DNWG Staff met Stedin Groep Personeels B.V. en TensZ met TeslaN) zijn per 1 januari 2022 gefuseerd.

Financiering

In mei 2022 heeft Stedin Groep de derde groene obligatie uitgegeven van 500 miljoen. Dit kapitaal wordt geïnvesteerd in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet om de energietransitie mogelijk te maken en tevens gebruikt voor de aflossing van een 300 miljoen obligatie uitgegeven in 2017. De lening van 500 miljoen heeft een looptijd van 8 jaar, een uitgifteprijs van 99,318% en een couponrente van 2,375% (effectieve rente van 2,47%).

In september 2022 heeft het kabinet bekend gemaakt een bedrag 500 miljoen te reserveren voor het versterken van het eigen vermogen van Stedin Groep. De timing van deze versterking wordt nog verder uitgewerkt.

Netverliezen 2022

De netverlieskosten lieten in 2022 een forse stijging zien van 110 miljoen ten opzichte van 2021. De lagere gasproductie in Nederland leidde tot grotere import en daarmee een grotere afhankelijkheid van de internationale gasmarkt. In combinatie met de lagere gasvoorraden binnen Europa, de sterke afhankelijkheid van de elektriciteitsprijzen en het deels op korte termijn inkopen van gas en elektriciteit door Stedin resulteerde dit in een sterke stijging in de gasprijzen en daarmee hogere netverlieskosten. Mede als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen heeft Stedin besloten tot een andere inkoopstrategie, waarbij energie op een langere termijn ingekocht wordt dan dat Stedin voorheen deed. Het gevolg hiervan is dat de kosten voor Stedin minder beïnvloed worden door korte termijn schommelingen in de energieprijs, wat de financiële voorspelbaarheid ten goede komt. Naast deze wijziging van inkoopstrategie is er ook aandacht voor maatregelen die Stedin kan nemen om het netverliesvolume te minimaliseren. Hierbij worden, met verschillende afdelingen binnen Stedin, actief procesoptimalisaties doorgevoerd.

1.3 International Financial Reporting Standards (IFRS)

1.3 International Financial Reporting Standards (IFRS)

De geconsolideerde jaarrekening van Stedin Groep is opgesteld in overeenstemming met de per 31 december 2022 geldende IFRS zoals goedgekeurd door de Europese Unie (EU), en de bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW. IFRS omvat zowel de IFRS-standaarden als de International Accounting Standards van de International Accounting Standards Board (IASB) en de interpretaties van IFRS- en IAS-standaarden van respectievelijk de IFRS Interpretations Committee (IFRIC) en het Standing Interpretations Committee (SIC). Waar noodzakelijk zijn waarderingsgrondslagen van joint operations en deelnemingen in overeenstemming gebracht met die van Stedin Holding N.V. De geconsolideerde jaarrekening is met toepassing van het continuïteits- en het toerekeningsbeginsel opgesteld.

Nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden en interpretaties die op het huidige boekjaar betrekking hebben

De volgende wijzigingen in bestaande IFRS-standaarden zijn door de EU goedgekeurd met ingang van het boekjaar 2022:

  • Wijzigingen in IAS 16 – Materiële vaste activa - inkomsten voor het beoogde gebruik

  • Wijzigingen in IAS 37 – Verlieslatende contracten - kosten voor het nakomen van een contract

  • Jaarlijkse verbeteringen aan de IFRS Standaarden 2018–2020 (IFRS 1, IFRS 9, IFRS 16 en IAS 41)

  • Wijzigingen in IFRS 3 – Verwijzing naar het Conceptual Framework

  • Wijzigingen in IFRS 16 – Huurverlichting leases door Covid-19

Deze wijzigingen hebben geen materiële impact op de 2022 jaarrekening van Stedin.

Nieuwe of gewijzigde IFRS-standaarden en interpretaties die op latere boekjaren betrekking hebben

De volgende IFRS-standaarden die door de EU zijn goedgekeurd maar nog niet verplicht van toepassing zijn in 2022 kunnen, waar relevant worden toegepast in de toekomstige jaren:

  • Wijzigingen in IAS 1 – Classificatie van verplichtingen als kortlopend of langlopend

  • Wijzigingen in IAS 8 – Definitie van schattingen

  • Wijzigingen in IAS 12 – Belastingen

  • Wijzigingen in IFRS Practice Statement 2 – Materialiteit beoordelen

  • Wijzigingen in IFRS 16 – Sale en lease back transacties bij leases

  • IFRS 17 (incl wijzigingen) – Verzekeringscontracten

Deze wijzigingen in bestaande standaarden en de nieuwe IFRS standaard hebben geen materiele impact op de 2022 jaarrekening van Stedin.